Actief Executief

3 dagen

inhoud

Executieve vaardigheden zijn een populair onderwerp. Veel scholen beseffen dat een goede ontwikkeling van executieve functies bijdraagt aan het schoolsucces en de groei naar volwassenheid. Het signaleren en de basisremediëring zijn bij scholen doorgaans wel bekend. Met signaleren doelen we op tests die sterke en zwakke executieve vaardigheden aantonen én daarnaast kenmerken en gedragingen signaleren. Basisremediëring vindt plaats door het gebruik van formulieren die leerlingen helpen met plannen en organiseren en die tevens bijdragen aan het inschatten van resultaten en werkhouding. 

Helaas lukt het niet om alle leerlingen te bereiken via deze weg. Leerlingen die onvoldoende baat bij basisremediëring hebben zijn zich vaak niet bewust van hun eigen zwakke executief functioneren. Of leerlingen weten heel goed wat hun zwakheden zijn, maar hangen de clown uit om niet op te vallen. Leerlingen zetten allerlei ‘trucs’ in om niet aan hun vaardigheden te werken. Wat je als docent ook doet, leerlingen duiken weg of denken dat er geen probleem is.  Vaak lukt het docenten, remedial teachers, begeleiders en psychologen niet om deze kinderen verder te helpen. Gesprekstechnieken en schriftelijke tools geven in zo’n geval onvoldoende resultaat. Het liefst laat je ze reflecteren op hun eigen motieven.  

Actief Executief biedt ondersteuning indien basisremediëring niet voldoet. Je leert om leerlingen “te betrappen” op hun gedrag. Hiervoor gebruiken we spellen en opdrachten. Het spelen van een spel vinden de meeste leerlingen leuk en het verloopt vaak soepeler dan een gesprek. We hebben de spellen per executieve vaardigheid ontwikkeld om de leerling te kunnen confronteren met zijn individuele verbeterpunten. De spellen zijn speciaal ontworpen om ‘echt’ gedrag te stimuleren. Sociaal wenselijk antwoorden is bijna onmogelijk, omdat leerling en coach beiden getuige zijn van het gedrag.

De leerling bevindt zich dan in een kwetsbare situatie. In de Specialisatiemodule leer je de leerling geruststellen en maak je kennis met gesprekstechnieken en bewustwording om zo het eigen functioneren van de leerling te stimuleren. Ook leer je hoe de leerling zichzelf kan remediëren. Verder leer je de handelswijze van de leerling evalueren en maak je verbinding met de school- of thuissituatie.

Dit doe je door de geoefende Executieve Functie naar voren te halen en de leerling te laten bedenken hoe hij zijn uitdagingen zelf kan trainen. Je maakt hierbij weer gebruik van spellen. Vaak zijn oplossingen die de leerling bedenkt ook geschikt voor de praktijksituatie. De sleutel tot succes is bewustwording van verborgen gedragspatronen en om in kleine stapjes de Executieve Functies aan te pakken. 

Het boek: Actief Executief

Actief Executief is een toolbox voor het remediëren van executieve functies voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Dit boek is een absolute aanrader voor iedere (onderwijs)professional die jongeren effectief wil helpen om hun prestaties te verbeteren.

Na deze training

  • Ken je de psychologische theorie achter deze spellen zoals: cognitieve gedragstherapie, psychomotorische therapie, angstreductie en executieve vaardigheden;
  • Weet je welke verborgen executieve vaardigheden bestaan. Wat ligt onder het oppervlak?
  • Weet je welke gesprekstechnieken je inzet om een leerling te laten reflecteren op zichzelf en tot oplossingen te laten komen;
  • Kun je opgedane kennis in praktijk oefenen, samen met een trainingsacteur;
  • Weet je welke spellen je kunt inzetten bij iedere executieve vaardigheid;
  • Kun je een actieplan opzetten om leerlingen te laten oefenen met zijn of haar executieve vaardigheden;
  • Weet je hoe het gesteld is met je eigen executief functioneren. Durf jij in de spiegel te kijken?
  • Weet je hoe je een creatief proces opstart bij jezelf en hoe je dit direct toepast in praktijk.
  • Kun je zelfstandig spellen ontwikkelen met huis, tuin en keukenapparatuur.
  • Kun je collega’s enthousiasmeren over Actief Executief zodat de methode schoolbreed in te zetten is.

Duur: 3 dagen

*Deze training liever op maat? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Interesse? Download de studiegids!

ADRES

Goedenrade 44

5235 HN Den Bosch

©Copyrights 2022 - Hoogvliegers in beeld